a r a b n o r d i c a

Arab Nordic Gateway For Trade Opportunity

News and Views

Mentorskapsprogram inom
import/export för företagare
med utländsk bakgrund

Almi Företagspartner har fått i uppdrag av Näringsdepartementet att under 2013-2015 driva mentorinsatser där syftet är att öka andelen företagare med utländsk bakgrund som exporterar eller importerar.

Samtidigt ska programmet dra nytta av dessa invandrarföretagares kompetens och kontaktnät för att främja svensk export på nya marknader.

MÅLGRUPPER 
Satsningen är en del av Almis Mentorskapsprogram och faller under Mentor Utveckla Företag. Målgrupperna man strävar efter att nå är:

• Företagare med utländsk bakgrund som har förutsättning och/eller viljan att importera eller exportera.

• Företagare med utländsk bakgrund som vill utöka sin import eller export.

• Företagare utan utländsk bakgrund som erhåller en mentor med utländsk bakgrund. En mentor som har kompetensen och kontaktnätet i sitt forna hemland kan hjälpa små och medelstora svenska företag att komma in på nya marknader vad gäller import eller export.

Målet är att få igång 450 mentorpar under perioden. Av dessa ska vi efterstäva att minst 40 procent är kvinnor.

Genom detta Mentorskapsprogram får du hjälp av en kunnig person från näringslivet som har lång erfarenhet av företagande, import och export samt hur man gör affärer. Mentorn hjälper dig under strukturerade former att utveckla ditt företag och nå tillväxt, ökad omsättning och att komma in på nya marknader.

Almi tar ut en symbolisk avgift om 1 000 kronor exklusive moms för att vara med som adept i programmet. Detta för att säkerställa ditt engagemang när du anmäler dig.

Läs mer om Mentorprogrammet - Utveckla företag >>

För mer information kontakta Louise Larsson tel 054-14 93 68.

Share

*******************************

Hjälp till små- och medelstora företag betyder mycket för exporten

Nyligen överlämnade Exportutredningen sitt slutbetänkande "Svensk export och internationalisering - utveckling, utmaningar, företagsklimat och främjande" till handelsminister Ewa Björling. Torsten Ericsson vid UD:s enhet för främjande och EU:s inre marknad svarar på tre frågor om utredningen.

Vilka är de viktigaste slutsatserna ur UD:s synvinkel?

Torsten Ericsson tror att Exportutredningen kommer att bli något av en uppslagsbok. Foto: Ellinor Lundmark/UD

Att utredningen så tydligt bekräftar vikten av ett aktivt export- och investeringsfrämjande. Särskilt små och medelstora företag behöver hjälp att skaffa kunskaper om det praktiska omkring exportaffärer samt specifik information om marknaden för deras produkter i andra länder. Att själv samla in den kunskapen kostar tid och pengar men när hjälpen kan ges av Exportrådet, UD, ambassader, konsulat och andra så blir tröskeln för företagen betydligt lägre.

Utredningen föreslår en rad åtgärder. Hur tror du att de kan komma att påverka arbetet med att främja svensk export?

Det är för tidigt att säga. Utredningen ska nu ut på remiss till en mängd myndigheter, intresseorganisationer och andra "stake-holders". Alla utlandsmyndigheter kommer också att få den. När vi fått alla remissvar så får alla olika förslag vägas mot varandra. Det arbetet kommer inte bara att involvera UD utan även till exempel näringsdepartementet.

Är du överraskad över utredningens slutsatser?

Inte direkt. Men jag är imponerad av utredningens helhetsgrepp på den svenska exporten. Den analyserar exportens utveckling de senaste årtiondena - både avseende marknader, branscher och regioner - och avgör sedan vad som varit bra respektive sämre.

En viktig slutsats är att Sverige förlorar marknadsandelar av världshandeln för varor men vinner andelar i tjänstehandeln. Problemet är att vi förlorar snabbare än våra konkurrentländer på vissa marknader och att vi är väldigt beroende av våra storföretag. Utredaren kartlägger också i princip alla viktiga svenska aktörer inom exportfrämjandet, beskriver deras verksamhet och kommenterar dem. Jag tror därför att denna utredning blir ett standardverk inom främjandet, och kommer att användas som "uppslagsbok" långt framöver.

 

Internationalisering i svenska små och medelstora företag

Tillväxtverkets enkätundersökning - Företagens villkor och verklighet 2011 — visar att ungefär vart fjärde av de svenska små och medelstora företagen är internationaliserade*. De internationaliserade små och medelstora företagen har en hög tillväxtvilja men upplever samtidigt i högre utsträckning än övriga företag stora tillväxthinder.



Omkring 85 procent av samtliga svenska små och medelstora företag som är internationaliserade anger att de vill växa.  Detta kan jämföras med omkring 70 procent av övriga små och medelstora företag. Ungefär 19 000 små och medelstora företag har besvarat enkäten och svaren kan brytas på bland annat storlek, bransch, region samt företagsledarens kön och bakgrund.

Olika internationaliseringsformer

Kartläggningen av internationalisering hos svenska små och medelstora företag visar att omkring 25 procent av företagen har en verksamhet som är internationaliserad. Sett till olika internationaliseringsformer (svarsalternativen är ej ömsesidigt uteslutande) visar kartläggningen att omkring 13 procent av de små och medelstora företagen exporterar, 15 procent importerar, cirka en procent av företagen ingår i en utländska kedja, och att omkring sju procent samverkar med företag i utlandet. När det gäller i vilken utsträckning som denna grupp företag har egen verksamhet i utlandet har endast de medelstora företagen omfattats av undersökningen. Av dessa uppger cirka 19 procent att de har etablerat verksamhet utomlands.

Fig 3.1

Ju större företagen är desto större andel internationaliserade företag

Av de minsta småföretagen (0-9 anställda) är andelen internationaliserade företag omkring 23 procent. Bland de medelstora företagen (50-249 anställda) däremot uppgår andelen företag som är internationaliserade till drygt hälften.

Fig 3.2

Internationaliserade företag vill växa i hög utsträckning

Viljan att växa ökar med företagsstorleken. Drygt 80 procent av de internationaliserade medelstora företagen vill växa både vad gäller omsättning och antal anställda. Motsvarande siffra för de minsta småföretagen är 50 procent. Det är samtidigt en högre andel av småföretagen som vill växa enbart genom att öka omsättningen, det vill säga utan att anställa fler, jämfört med andelen av de medelstora företagen.

Fig 4.2

Tillväxthindren varierar med företagets storlek

Internationaliserade små och medelstora företag anger i högre utsträckning att de upplever olika faktorer som stora tillväxthinder. Några exempel på detta är konkurrens från andra företag och brist på lämplig arbetskraft.

Fig 4.3

* Med internationaliserade företag menas små och medelstora företag som på olika sätt har en koppling till en internationell marknad genom att de antingen har egen exportverksamhet, egen importverksamhet, ingår som en del i en utländsk kedja, samverkar med företag i utlandet, eller har egen verksamhet lokaliserad i utlandet.

Små och medelstora företag exporterar globalt

EKN har i uppdrag att bredda kundbasen och särskilt nå ut till små och medelstora företag. Dessa företag är ofta innovativa och utvecklingsinriktade och inte sällan är de viktiga underleverantörer till andra exportföretag. Nya garantier under året för dessa företag uppgick till 2,2 miljarder kronor.

Av nära 35 000 exporterande små och medelstora företag i Sverige är det cirka 10 000 företag som säljer till tillväxtmarknader. Genom åren har det varit ett relativt konstant antal småföretag, cirka 3 400, som svarar för huvuddelen av småföretagens export till länder utanför OECD:s höginkomstländer. Små och medelstora företags samlade exportvolym uppgick till 435 miljarder kronor (2011). Av detta utgör 375 miljarder kronor, 85 procent, export till utvecklade länder, framförallt i Europa och 60 miljarder kronor, 15 procent, till tillväxtmarknader.

En sjunkande efterfrågan från de traditionella marknaderna gör att fler företag behöver söka sig till nya marknader för att kunna behålla eller öka sin försäljning. EKN har lång erfarenhet av att bedöma och garantera risker på tillväxtmarknader. Vi kan medverka till att företag tar steget ut på nya marknader genom att försäkra dem mot utebliven betalning vid export. Med EKN:s tjänster kan företagen stärka sin konkurrenskraft genom att erbjuda krediter, istället för att kräva förskottsbetalning av sina kunder.

Nya offerter och garantier för små och medelstora företag, mkr

 

Nya offerter

 

Små och medelstora företags export till 85 länder

Under 2012 lämnade EKN offerter till små och medelstora företag till en volym på 3,6 miljarder kronor, vilket är 0,1 miljarder kronor högre än 2011.

Garantivolymen uppgick 2012 till 2,2 miljarder kronor, jämfört med 2,6 miljarder under 2011. Antalet garantier som ställdes ut var i samma storleksordning, men den genomsnittliga affären var betydligt mindre 2012. Den exportmarknad som vi möjliggör för små och medelstora företag är omfattande. Under året försäkrade EKN export från små och medelstora företag till 85 länder på samtliga kontinenter. Länderna med störst garantivolym för små och medelstora företag var Tanzania, Ecuador, Algeriet, Grekland och Ryssland. Generellt noterade vi under året en ökad efterfrågan på garantier för affärer till Afrika och Latinamerika och något svagare efterfrågan för affärer till Asien. Marknaden inom OECD och framför allt inom EU har försvagats för små och medelstora företag mot bakgrund av den rådande ekonomiska situationen i många länder.

Små och medelstora företags behov av finansiering av exportaffärer är tydlig i de affärer vi garanterar. Cirka hälften av efterfrågan på garantier kommer via bankerna i syfte att underlätta en attraktiv finansiering för fler och säkrare affärer.

 

Johnson och Paulson

Export från hela landet

De flesta av EKN:s kunder är små och medelstora företag. Under 2012 uppgick de till ca 200 stycken, vilket är i nivå med 2011. Kunderna finns spridda över Sverige på 115 olika orter. Många av kunderna är återkommande, men vissa företag efterfrågar enbart EKN:s garantier för den export som går utanför OECD. Då de mer sällan har export till tillväxtmarknader kan det gå lång tid mellan ansökningarna om EKN-garantier.

I affärsområdet för små och medelstora företag finns region- och kundansvariga som besöker företag i regionen och samverkar med Almis och Business Swedens lokalkontor, kommunernas näringslivsfrämjare och andra exportfrämjande aktörer. Syftet är dels att öka kännedomen om EKN, dels att vara lokalt tillgänglig för diskussion om konkreta affärsmöjligheter.

Under året tillkom 52 små och medelstora företag som kunder hos EKN. Dessa företags affärer utgör export från hela Sverige i många branscher som exempelvis livsmedel, kläder, sportutrustning, papper, teknisk utrustning och maskiner.

Seminarier, mässor och kampanjer

I likhet med tidigare år har vi genomfört marknadsaktiviteter runt om i landet för att öka kännedomen om EKN hos små och medelstora företag samt lokala bankkontor. Förutom direkta kontakter med företag och banker har vi deltagit på seminarier arrangerade av andra organisationer som Almi, Business Sweden, handelskammare och underleverantörernas organisation Undexo. Vi har även deltagit på mässor, som Euro Mine Expo i Skellefteå och underleverantörsmässan i Jönköping.

Under hösten gjordes en större kampanj där EKN skickade ut broschyrer till 15 000 små och medelstora företag. Bland exporterande företag ligger kännedomen om EKN på 51 procent, enligt vår egen årliga mätning. Två tredjedelar av dessa uppger att de har djupare kunskap om EKN:s garantier. Uppgiften är inte helt jämförbar med förra årets kännedom på 56 procent, då urvalet tillfrågade företag har utökats.

Lokala bankkontor känner till EKN

EKN:s garantier kan många gånger vara en förutsättning för att företagen ska kunna få finansiering av exportaffärer hos de lokala bankkontoren. Därför är det viktigt att bankerna känner till EKN:s tjänster väl. Av tillfrågade på Sveriges lokala bankkontor känner 96 procent till EKN. Även kunskapen om garantierna ligger på en hög nivå.

Antal nya kunder

 

Nya kunder

****************************************

WELCOME TO MALTA, ONE OF THE HAPPIEST MEETING PLACES IN THE WORLD AND THE ISLAND ARCHIPELAGO THAT BOASTS 7000 YEARS OF HOSPITALITY EXPERIENCE. WITH OUR WARM SUN, CRYSTAL CLEAR SEA AND PLENTY OF SMILES TO GREET YOU WITH, MALTA SPELLS OUT AS THE PERFECT DESTINATION FOR YOUR NEXT CONFERENCE, MEETING, INCENTIVE OR TEAM BUILDING EVENT.

 

With ECMeetings Malta by your side as your preferred Malta DMC, your next meeting or incentive event in Malta is sure to be a memorable one!!! Don’t miss out on working with one of Malta’s best Destination Management Company.

 Maltese Feast

MAJESTIC MALTA

Not many destinations have thousands of years’ experience as a meeting place. At the crossroads of maritime routes, the Maltese Islands have been a point of encounter for a host of people as a home, stronghold, trading post and refuge for over 7000 years. From temple builders, seafaring Phoenicians and the traveller Apostle Paul, to the Knights of St John, Napoleon and British royalty - all have set foot here leaving their imprint for you to discover whether you are on the island for a conference, meeting or team building incentive event. 

MORE GO TO TOP
Malta Countryside

LAND & CLIMATE

Located in the middle of the Mediterranean, Malta is an independent republic consisting of a group of five small islands - Malta, Gozo and Comino, all of which are inhabited, and the smaller and uninhabited islands of Cominotto, Filfla and St. Paul's Islands. Lying about 93 km to the south of Sicily and about 293 km to the North of the African mainland, the 316 km2 archipelago offers proximity not only within the country itself, where little time is spent getting from one place to another but flight times from major European gateways are generally no longer than three hours.

MORE GO TO TOP
Malta Temples

HISTORY & CULTURE

For the past 7,000 years Malta has been a point of encounter for a host of peoples. From the Arabs to the Knights of the Order of St. John, the French, and the British, each have left their impact on the creation of a rich, historical heritage and culture, which is, also uniquely Maltese.

MORE GO TO TOP
Maltese Cuisine

GASTRONOMY

Maltese gastronomy is a fascinating blend of Mediterannean, Sicilian and North African flavours strongly reflecting both its location and history over thousands of years. Our fertile land ensures that plenty of fruit and vegetables are available all year round and the Maltese believe in fresh, seasonal produce to fill their dinner plates. So although your main reason for being on the island may be for a conference or meeting, enjoying good food while being here in Malta is a must.

MORE GO TO TOP
Europe Map

VISA & IMMIGRATION

Malta became a member of the European Union on the 1st May 2004 such that any EU citizen is entitled freely to enter Malta without the requirement of any special formalities.

*********************************************

DE L’EAU DE MER QUI DEVIENT POTABLE AVEC CETTE INVENTION OPEN SOURCE QUI VA SAUVER DES MILLIONS DE VIES

 

 

eliodomestico1

Le manque d’accès à l’eau potable est l’une des causes principales de mortalité dans les pays pauvres.

Durant ces dernières années, plusieurs efforts ont été déployés pour rendre l’eau de mer potable. Cela nécessitait des centrales qui consommaient énormément d’énergie et était inaccessibles aux pays pauvres.

Le designer italien Gabriele Diamanti, a eu l’idée de rallier deux éléments naturels au service de l’environnement.

Il a crée le « Eliodomestico », un éco-distillateur qui transforme l’eau salée en une eau potable grâce à l’énergie solaire.

Ce projet est destiné aux pays en développement et il permettra à ces populations d’accéder à de l’eau potable à moindre coûts, avec en prime une technique « Open Source ».

Comment fonctionne le « Eliodomestico » ?

eliodomestico

Chaque dispositif Eliodomestico peut produire cinq litres d’eau potable par jour. Ce qui suffit largement pour une famille de 4 personnes.

Le concept est simple, il suffit de mettre de l’eau de mer (eau salée) durant la matinée dans une chaudière spéciale.

Cette chaudière est étanche à l’eau et grâce au soleil (chaleur) l’eau s’évapore tout au long de la journée.

La vapeur passe dans un tuyau de raccordement puis se condense dans le couvercle du bac de récupération.

L’utilisateur peut récupérer l’eau fraîche et potable que contient le bac après le coucher du soleil.

Une idée encore plus satisfaisante pour transporter l’eau potable, il suffit de porter le petit bassin sur la tête (une pratique très répandue).

eliodomestico2

De quoi est fabriqué Eliodomestico ?

Pas besoin d’énergie nuisible ou d’électricité, Eliodomestico est fabriqué à partir de matériaux simples et largement disponibles. Quant à l’entretien, il est simple.

Le créateur de ce concept a aussi mis cette technologie a disposition de toute personne désirant en profiter. Une sorte d’Open Source de la création et de l’invention qui a participé à l’évolution du savoir humain.

Le designer italien Diamanti explique son projet sur cette vidéo :

 

Des technologies pareilles pourront changer la vie de millions de personnes qui n’ont pas eu la chance d’avoir de l’eau potable à portée de main.

 

إسكندينافيا

 هي المنطقة الواقعة شمال أوروبا ، وتشمل كل من الدنمارك ، النرويج ، السويد و أحياناً تضم فنلندا إلى قائمة الدول الإسكندنافية.

إسكندينافيا اسم يطلق عادة على شبه جزيرة النرويج والسويد، لكنه يشير في الواقع إلى الدول التي يعيش فيها الشعب الإسكندينافي، والتي تشمل الدنمارك والنرويج والسويد. هذه الدول بالإضافة إلى فنلندا وآيسلندا تشكل بلدان الشمال (النوردين).

وفينوسكانديا مصطلح يستخدم غالبًا لوصف فنلندا، وشبه جزيرة إسكندينافيا. وكثير من المناطق القريبة من بحر البلطيق تسمى بلطوسكانيا؛ لأن مناخها وعاداتها تشبه مناخ وعادات الدول الإسكندينافية. ويُسمى الجزء الجنوبي من السويد سْكانيا وهي كلمة رومانية قديمة كانت تطلق على جزيرة أسطورية شمالي بحر البلطيق.

الدول الإسكندنافية وشمال أوروبا

اسكندنافية شبه جزيرة متشعبة عن الشمال الغربي لأوروبا، يحدها من الشمال المحيط المتجمد الشمالي وبحاره الشاطئية (بحر بارنتس في الشرق وبحر گرينلند في الشمال الغربي)، ويحدها من الغرب بحر النرويج، ومن الجنوب الغربي بحر الشمال، ومن الشرق جمهورية روسية الاتحادية وبحر البلطيق، ويحدها من الجنوب بحر البلطيق وألمانيا التي يصل بينها وبين أقصى جنوبي الدنمارك قطاع غابي يؤلف حدوداً طبيعية.

تتباين مساحة اسكندنافية تبعاً لدلالة الكلمة؛ فإذا اقتصرت على شبه الجزيرة التي تضم السويد والنروج كانت المساحة نحو 773859 كم². وإذا أضيفت إليها الدنمارك كانت المساحة 816934 كم². وإذا أضيفت إليها فنلندة وكان القصد منها الكتلة الفنلندية الاسكندنافية كانت المساحة نحو 1153943 كم²، وتميل غالبية الجغرافيين المعاصرين إلى إطلاق كلمة اسكندنافية على الكتلة الفنلندية ـ الاسكندنافية ومجموعة الجزر والأرخبيلات الملحقة بها، والتي تشمل كلاً من أيسلندا Islande وفيروي Féroé أو (فيروير Faer -oeer) وسڤالباردSvalbard (شبيتزبرگن) وتصل مساحتها الإجمالية إلى نحو 1320888 كم².

 

استخدام بلدان الشمال مقابل اسكندناڤيا

While the term Scandinavia is most commonly used for Denmark, Norway and Sweden, the term the Nordic countries is used unambiguously for Norway, Sweden, Denmark, Finland, and Iceland, including their associated territories (Greenland, the Faroes, and Åland).[1] Scandinavia can thus be considered a subset of the Nordic countries.

In addition to mainland Denmark, Norway and Sweden, the Nordic countries consist of:

و

Estonia has applied for membership in the Nordic Council, referring to its cultural heritage and close linguistic links to Finland, although normally Estonia is regarded as one of the Baltic countries. All Baltic states have shared historical events with the Nordic countries, including Scandinavia, during the centuries.

أصل الكلمة

صورة ساتلية لشبه جزيرة سكندناڤيا، فبراير 2003
Late Baltic Ice Lakearound 10,300 years BP, with a channel near MountBillingen through what is now central السويد. (Political boundaries added).

وصف پلني الأكبر

الأصل من لغات سامي

Hunting ski goddess, or Sami woman hunting on ski, from اولاوس ماگنس، 1555.

الجغرافيا

تغلب على أراضي اسكندنافية الطبيعة الجبلية الصخرية القاسية التي يميز فيها: ـ سهول مجن البلطيق التي تمتد على هيئة أشرطة ضيقة مسايرة لسواحل شبه الجزيرة المتجهة من الشمال الشرقي نحو الجنوب الغربي، وقد تكونت هذه السهول وتطورت فوق تكوينات جيولوجية موغلة في القدم، تغلب عليها صخور متبلورة شديدة القساوة، تعرضت لعمليات حت وتعرية وتجوية (أي فعل العوامل الجوية) فيزيائية بالغة العنف والشدة.

  • السلاسل الاسكندنافية وتعرف باسم سلاسل الألب الاسكندنافية التي نهضت بتأثير الحركات الكاليدونية، ويعود عمرها إلى أواخر العصر السيلوري من الحقب الجيولوجي الأول، وقد تآكلت بفعل الحت والتعرية القديمين ثم نهضت مجدداً في الحقب الجيولوجي الثالث. وهي تمتد في أواسط شبه الجزيرة بطول يزيد على 1900كم، ومتوسط ارتفاعها العام نحو2000م فوق سطح البحر.

تعرضت اسكندنافية في الحقب الجيولوجي الرابع لزحوف جليدية كبيرة، تركت آثارها الواضحة على جيومورفولوجية المنطقة بكاملها على هيئة أودية معلفية جليدية وفيوردات نموذجية (أودية جليدية غمرتها مياه البحر بعد ذوبان الجليد)، وأكداس من الركاميات الجليدية (الموريَنات) التي خلفها انحسار الجليد وذوبانه، إضافة إلى آلاف البحيرات ذات المنشأ الجليدي. ومع ذوبان الجليد وانحساره تناقص الضغط الناجم عن كتله الهائلة، فنهضت قطاعات كبيرة من الأراضي الجديدة فوق مستوى سطح البحر مكونةً مجموعة من الجزر المبعثرة بين السويد وفنلندة بوجه خاص، في حين امتزجت الغضاريات والغرويات ذات المنشأ الجليدي بالرسوبات البحرية وباللحقيات النهرية مكونة ترباً زراعية خصبة.

ولوقوع اسكندنافية في العروض العليا بين خطي العرض 54° درجة و71° درجة شمال خط الاستواء، باستثناء مناطق شمالي غرينلند وجزر سفالبارد التي تمتد إلى ما وراء خط العرض 80° شمالاً، فإنها تخضع لشروط مناخية قطبية قاسية تتصف بطول فصل الشتاء وقسوته، فتكون مدة الإنبات فيها قصيرة جداً باستثناء مناطق جنوبي الدنمارك ومجموعة الجزر التي تتعرض لهبوب الرياح البحرية الحارة الرطبة ومرور مياه تيار الخليج الدافئة نسبياً أمامها كإيسلندة وفيروي، وتسهم الأوضاع التضريسية في إيجاد تباينات مناخية إقليمية، إذ يؤدي امتداد السلاسل الاسكندنافية من الشمال الشرقي إلى الجنوب الغربي، إلى وجود تمايز واضح بين اسكندنافية المطلة على المحيط التي تضم كلاً من إيسلندة والنروج وسواحل غربي الدنمارك، وبين المناطق الداخلية القارية حيث البرودة الشديدة الكافية لتجلد مياه بحر البلطيق وخليج بوتنية معظم أيام السنة؛ فتتوقف فيه حركة الملاحة البحرية، ولا تتجلد في هذا الوقت مياه الفيوردات النروجية إطلاقاً. ولقد تأقلم الاسكندنافيون مع قسوة المناخ، فكبرى المدن الاسكندنافية وأكثرها أهمية تقع وراء خط العرض 59° درجة شمال خط الاستواء؛ وأهمها مدن بيرغن Bergen وأوسلو Oslo وستوكهولم Stockholm، في حين لا تصادف على درجات العرض ذاتها في أمريكة الشمالية مثلاً سوى قطاعات التوندرا، ويقابلها في سيبيرية امتداد قطاعات التايغة المرزغية الخالية من المراكز البشرية المهمة.

السكان

من الجماعات التي أعمرت اسكندنافية اشتهر قراصنة البحر من الفايكنغ الذين عرفوا ببراعتهم القتالية وبشغفهم بركوب البحر والغزو، كما أسهمت في إعمار اسكندنافية العناصر اللابونية التي لا تزيد أعدادها اليوم على 35000 نسمة، يستوطنون مقاطعة لابلند التي تتقاسمها كل من جمهورية روسية الاتحادية وفنلندة والسويد والنروج ويمتهنون حرفة رعي أيل الرنة بالدرجة الأولى.

يقطن اسكندنافية اليوم نحو 23 مليون نسمة، وتصل الكثافة السكانية العامة فيها إلى 13.4 نسمة/ كم²، ويتوزع السكان فيها توزعاً غير متجانس، إذ تتركز الكثافات العالية على طول القطاعات الساحلية حيث يتركز نشاط الزراعة والتجارة والصيد والصناعة، وتتزايد الكثافة في الأجزاء الجنوبية عامة، والكثافة السكانية في الدنمارك تعادل نحو تسعة أضعاف نظيرتها في بقية أنحاء اسكندنافية، في حين ظلت المناطق الشمالية صحارى باردة قاحلة تقتصر مراكزها البشرية على القليل من المجمعات المبعثرة على هيئة بقع قليلة الأهمية والمساحة. ويتركز نحو 85٪ من سكان اسكندنافية في المدن الكبرى، باستثناء فنلندة التي لا تتجاوز نسبة سكان المدن فيها 64٪ من سكان البلاد. أما معدل التزايد الطبيعي للسكان في اسكندنافية فيصل إلى 1 بالألف فقط، ويؤلف الأطفال الذين تقل أعمارهم عن 15 سنة 18٪ من إجمالي السكان مقابل 15٪ للشيوخ الذين تزيد أعمارهم على 65 سنة باستثناء إيسلندة التي تصل فيها النسبتان السابقتان بالترتيب إلى 26٪ و10٪ (سنوات 1980-1994).

ولقد شهدت اسكندنافية في الربع الأخير من القرن التاسع عشر والنصف الأول من القرن العشرين نزوحاً سكانياً إلى الخارج إذ غادرها نحو مليوني مهاجر استقروا في أوربة الغربية وفي أمريكة الشمالية.

اللغات في اسكندنافيا

مقالات رئيسية: اللغات الاسكندناڤية، لغات سامي، اللغات الفينية، سكاندوروماني

يعود إعمار اسكندنافية إلى أكثر من 5000 سنة قبل الميلاد، إذ استوطنها أقوام ذوو أصول جرمانية شمالية ينتمون إلى اللغات الهندو-اوروبية، انطلقت منها قبل بضعة قرون من الميلاد لإعمار مناطق متفرقة من السهل الأوربي الكبير، ممثلة بطلائع السلالة النوردية (الشمالية) السائدة التي يتكلم أحفادها اليوم ثلاث مجموعات من اللغات هي:

(1) اللغة الشمالية القديمة المحكيَّة في إيسلندة وفي بعض المناطق المتفرقة في النروج.
(2) اللغة السويدية
(3) اللغة الدنماركية ـ النروجية الحديثة.

اللغات الاسكندنافية القارية

توزيع North Germanic languages
Blue - Continental Scandinavian languages
Green - Insular Scandinavian languages

 

لغات سامي

Historically verified distribution of theSami languages: 1. Southern Sami, 2. Ume Sami, 3. Pite Sami, 4. Lule Sami, 5. Northern Sami, 6. Skolt Sami, 7. Inari Sami, 8. Kildin Sami, 9. Ter Sami. Darkened area represents municipalities that recognize Sami as an official language.

الاقتصاد

يعد الاسكندنافيون من أغنى شعوب العالم، ويعزى ذلك إلى الاستثمار العقلاني العلمي المنظم لمواردهم الطبيعية الممثلة بالثروة الغابية وبالنفط الخام والغاز الطبيعي المستخرجين من بحر الشمال بالدرجة الأولى، واستثمارهم المنظم لموارد الطاقة الكهرمائية، وكان للنشاط البحري وما زال أثر بارز في الحياة الاقتصادية الاسكندنافية، وذلك بفضل أساطيلها التجارية وأساطيل الصيد البحري العملاقة. ومتوسط الدخل السنوي للفرد الاسكندنافي نحو 22000 دولار، كما تتجاوز الوحدة النفطية في اسكندنافية ما يعادل 5000كغ من الفحم الحجري للفرد في السنة، وأهم أوجه النشاط الاقتصادي الاسكندنافي هو القطاع الصناعي الذي تطور تطوراً كبيراً وشهد قفزات مهمة منذ القرن التاسع عشر بالاعتماد على الموارد الطبيعية وعلى الأيدي العاملة الجيدة التأهيل والتدريب، ويعمل في هذا القطاع نحو 31٪ من إجمالي القوى العاملة فيها، وأهم الصناعات هي صناعة الفولاذ والألمنيوم والصناعات البتروكيمياوية ولاسيما تكرير النفط إضافة إلى الصناعات الغذائية وخاصة تصنيع مشتقات الحليب المختلفة. وتنتشر المراكز الصناعية الرئيسة في موانئ اسكندنافية ومدنها القريبة من السواحل. أما القطاع الزراعي فقد تزايدت أهميته في السنوات الأخيرة من القرن العشرين، ويعمل فيه نحو 8٪ من إجمالي القوى العاملة الاسكندنافية، وأهم الغلال الزراعية في اسكندنافية القمح والشعير، كما تسهم تربية الحيوان ولاسيما الأبقار والخنازير بنصيب وافر في الدخل القومي، ويتمتع الاسكندنافيون عموماً بنظام ضمان اجتماعي وصحي يعد الأكثر رقياً وتطوراً في العالم، ولتوفير تكاليف هذا النظام، تضطر الحكومات الاسكندنافية إلى فرض ضرائب باهظة.

التاريخ

قامت في اسكندنافية في العصور الوسطى ثلاث ممالك مهمة هي: مملكة السويد التي نشأت في مطلع القرن السابع، ومملكة الدنمارك في أواخر القرن الثامن، ومملكة النروج في أواخر القرن التاسع، واهتم ملوك اسكندنافية بحركة التوسع والحروب الخارجية، واشتهر الڤايكنگ بحملاتهم التي مكنتهم من استعمار جزر الأوركيد Orcades وأرخبيل شتلاند Shetland وجزر إيسلندة وگرينلند، وهاجموا أملاك امبراطورية الفرنجة، وبسطوا سيطرتهم على إنكلترة.

الاتحادات الاسكندنافية

الدنمارك-النرويج حتى 1814.

شهد عام 1397 قيام اتحاد كالمار Kalmar الذي ضم الممالك الثلاث بزعامة الدنمارك التي هيمنت تماماً على مقدرات الحكم، مما دفع السويد إلى الانفصال عن الاتحاد المذكور عام 1523 وبدأت بتنظيم نفسها عسكرياً واقتصادياً، وخاضت سلسلة من الحروب مع جيرانها في محاولة لبسط سيطرتها على منطقة بحر البلطيق، ولكن مغامرات الملك شارل الثاني عشر (1697-1718) ومحاولاته التوسعيّة باءت بالإخفاق فاضطرت السويد إلى التخلي عن مقاطعات البلطيق لمصلحة روسية بموجب معاهدة نيشتاد Nystad الموقعة عام 1721، كما انفصلت عنها فنلندة التي غدت دوقية كبرى تتمتع بحكم ذاتي ضمن إطار الامبراطورية القيصرية الروسية عام 1807، ثم ما لبثت النروج أن اتحدت مع السويد عقب انفصالها عن الدنمارك التي تعرضت لتهديد بروسية، وأدى ذلك إلى تأجج الحركة الطلابية في الجامعات الاسكندنافية مطالبة بتوحيد اسكندنافية بكاملها، ولكن الحركة المذكورة أصيبت بانتكاسة كبرى في أعقاب رفض الحكومة السويدية إرسال المساعدة العسكرية للدنمارك، وازدادت الأمور سوءاً، بانهيار اتحاد النروج مع السويد عام 1905.

وفي الحرب العالمية الأولى، انتهجت الدول الاسكندنافية سياسة الحياد، وفي الحرب العالمية الثانية سقطت النروج والدنمارك وفنلندة بيد الألمان وبقيت السويد حيادية، وبعد الحرب العالمية الثانية، رغبت السويد في الحفاظ على سياسة الحياد على العكس من الدنمارك والنروج اللتين انضمتا إلى حلف شمالي الأطلسي، وكذلك فنلندة التي حافظت على علاقاتها الوثيقة مع الاتحاد السوفييتي السابق. وبهدف انتهاج سياسة مشتركة تجاه القضايا والمشكلات العالمية، اتفقت الأقطار الاسكندنافية الخمسة على تأسيس ما عرف بمجلس الشمال عام 1951 الذي بدأ نشاطه عام 1953، ولم تدخله فنلندة فعلياً إلا عام 1955، ويتألف المجلس من ممثلين ينتخبهم أعضاء برلمانات الدول المؤسسة سنوياً، يعقدون اجتماعات سنوية في عواصم الدول الأعضاء دورياً. وقد عمل المجلس المذكور على توحيد السياسة القضائية وعلى تأسيس سوق عمل مشتركة، وعلى تسهيل حركة البضائع فيها، وفي عام 1962 تم توقيع الدول الخمس على اتفاق ستوكهولم الهادف إلى تنسيق التعاون الثقافي والقضائي والاجتماعي بينها، وفي عام 1971 تألف مجلس وزراء للمجموعة الاسكندنافية مقره أوسلو.

 

 

Arab Business Intelligence Report

Arab Business Intelligence Report

Arab Business Intelligence Report (Abir) presenterade resultaten av ett större självständigt program för forskning som utförs årligen av Moutamarat och Pricewaterhousecoopers . Rapporten byggde sitt resultat på objektiva mått på regionens ekonomiska prestanda och stabilitet och avslöjar samtidigt arabvärldens växande ekonomiska förtroende.

Rapporten underlag byggdes på telefonundersökningar av framstående ledare - presidenter, ordföranden och/eller verkställande direktörer, i hela arabvärlden .

En av de unika funktionerna i Abir är skapandet av Economic Confidence Index för arabvärlden och inrättandet av ett övervaknings- och spårningsriktmärke för de kommande åren. Andra index inkluderar Labour Index och Education Capability Index

Den första Abir avtäcktes vid 2005 World Economic Forum i Davos . Undersökningen samlade yttranden från 140 framstående ledare från 14 länder i arabvärlden . Undersökningen fokuserade på tre oljeoberoende sektorer som bidrog mest till regionens höga tillväxt, nämligen:

- finansiella tjänster

- hälsovård

- resor 0ch turism

Man har även tagit fram branschspecifika rapporter till dessa sektorer. Och med åren utökade täckning så att den omfattade fler länder och branscher i hela Mellanöstern och Nordafrika. Vid exempelvis Arab Strategy Forum i Dubai betonade man bl. a. vikten av humankapital och utbildning som utvecklingsområden för regionen att övervinna i framtiden.

Med bidrag från Moutamarat och Pricewaterhousecoopers finansierade man omfattande nätverk av expertis . 

 

*************************************************************************

 

En ny cykel av innovation i Mellanöstern


Synpunkter från ledande befattningshavare från 167 företag från 12 länder i Mellanöstern som deltog i denna undersökning.

2012 innovationsundersökning i Mellanöstern går till hjärtat av hur företag i regionen tänker om innovation. Det är den senaste i en serie periodiska rapporter om innovation , strategi, lönsamhet , trender industri , erbjudanden transaktioner , VD perspektiv och andra teman globalt och i regionen .

Undersökningen rapporterar om bl. a. en förskjutning från "att köpa" till "att skapa" innovation. Undersökningen rapporterar också om en vilja att utveckla mer "in house" innovationsförmågan i regionen.

Företag i regionen har stora tillväxtambitioner och räknar med att innovation ska spela en viktig roll som stöd för dessa planer. Undersökningen tittar på hur en kombination av makroekonomiska förhållanden och en "ny cykel" av förändring kan innebära för att tillväxten ska bli ännu mer innovationsberoende, vilket kan innebära en betoning på flera banbrytande innovationer. Man räknar med att ytterligare fusioner och förvärv förväntas komma att spela en viktig roll i flera industrier.

Undersökningen fann att företag står inför flera utmaningar gällande "leverans" av innovationsambitioner. Bortsett från enkätundersökningen, genomfördes också diskussioner med Mellanöstern företag om vad de själva känner och tror håller dem tillbaka? Och vad kan företag lära av sina kollegor som redan är framgångsrika?

En annan aspekt som undersökningen studerade var användning av strategi, kundfokus, investeringar, samarbete, kultur och mätmetoder. Undersökningen analyserade också de steg som både företag och regeringar i regionen vidtog/tänker vidta för att uppmuntra och främja innovation .

 

Affärer mot MENA regionen

*********************************

 

MENA regionen

Sedan början av 70-talet har den ekonomiska utvecklingen i framför allt de rika Gulfländerna (GCC) gått i en rasande fart.

Med en befolkning i Mellanöstern på cirka 270 miljoner (22 länder) och med stora tillgångar på olja, gas och sol investerar de flesta länderna i megaprojekt inom bland annat:

Infrastruktur (järnvägsnät, vägar, skolor och universitet, sjukhus, bostadsområden, sportarenor med mera)

Energi (olja, gas, sol, vind, kärnkraftverk och miljöteknik)

Turism (stora resorts, hotell, spa, shopping centers, museum, lyxartiklar, konsumentprodukter med mera)

Hälso- och sjukvård, läkemedel

- Livsmedel (Mat- och dryckesvaror)

Många svenska företag, såsom Ericson, ABB, ESAB med flera, har framgångsrikt etablerat sig i regionen.

 

Affärsaktuellt

Peter Mårtensson, Consult MENA och Handelskammarens nye rådgivare för Mellanöstern, berättade om utvecklingen i regionen och vilka stora affärsmöjligheter som finns för företagen. Han delade även med sig av sin egen erfarenhet av att göra affärer i Mellanöstern.

Linn Johansson, Xylem Water Solutions Global Services AB, gav deltagarna en inblick i hur de arbetar med sina skeppningsdokument för att lyckas med sina affärer. Det krävs en hel del dokument som inte krävs mot många andra länder vilket Linn illustrerade genom att visa en överblick på vilka dokument de gör mot de olika länderna.

Per-Erik Larsson, från Danske Bank informerade om olika betalningsalternativ som brukar användas vid affärer mot dessa länder och vad man bör tänka på när man använder dem.

Avslutningsvis belyste Anna Mellberg utvecklingen av krav på förhandsinspektioner och certifiering av sina produkter mot lokala standarder. Detta är något som har ökat de senaste åren och fortsätter att öka. Reglerna kan dock ändras ganska snabbt i denna region och det är inte helt lätt att få information om vilka produkter som berörs i de olika länderna.

Stort tack till föreläsarna som delade med sig av sina kunskaper och erfarenheter så att deltagarna fick lära sig mer om att göra affärer mot MENA-regionen.

Text: Mariette Gunnarsson

Bild: Nicole Englund

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.